> Een nieuw leven voor oude kleding > Alle mooie momenten in een tastbaar aandenken > 100+ voorbeelden van memorydekens > Generaties lang koesteren
Ik ben Stéphanie Brouwer-Haytink (1970). Coupeuse, creatief ondernemer en ontwerper van memorydekens
Vroeger bij mijn oma thuis deed ik niets liever dan speuren tussen haar handwerkspullen... op zoek naar de mooiste lintjes. Uren kon ik er zoet mee zijn.
Mijn oma's waren beiden coupeuse en ook mijn moeder was heel handig. Voor de hele familie breide ze truien, was handig met de naaimachine en maakte mijn eerste jurken.
Zodoende werd ik voldoende gestimuleerd om dingen te proberen en te leren. Sinds ik een schaar en naald kan vasthouden, ben ik
zelf ook altijd met stof en garen bezig geweest.
'Vanaf mijn kinderjaren heb ik zo een passie voor textiel ontwikkeld.'
Toen ik 10 jaar was had ik nooit kunnen dromen dat de tweedehands Pfaff naaimachine die ik kreeg mijn leven totaal ging veranderen.
De blauwe kindernaaimachine die ik al had, zorgde alleen maar voor frustratie.
Door aan het wiel te draaien ontstond iets wat op een stiksel moest lijken. Maar zodra ik het afknipte en onder de naald vandaan trok, verdween de kettingsteek en kon ik weer opnieuw beginnen.
Regelmatig kroop ik achter de naaimachine van mijn moeder om voor mijn Barbiepoppen nieuwe outfits te maken. Waardoor zij zelf niets kon maken.
Ik zag hoe mijn moeder patronen overbracht op stof en daar de mooiste kleding van maakte. Al snel hoefde ze dat niet meer voor mij te doen.
'Die oude Pfaff bleek de oplossing en het begin te zijn van de rode draad in mijn leven..'
Vaak fietste ik op zaterdagochtend naar de lapjesmarkt, zocht eindeloos naar de juiste stof en maakte vervolgens zelf mijn broeken en jasjes. Hetzelfde patroon, met wisselde details. Uren, dagen kon ik er mee bezig zijn!
In de jaren daarna, volgde ik een opleiding tot coupeuse.
Net als mijn oma's. Ik maakte kleding voor mijzelf, mijn kinderen en voor klanten met specifieke wensen. De stoffen en naaimachine gaven mij rust, afleiding, focus en een fijn gevoel om iets moois te maken. Vooral ook in de onzekere en hectische jaren als alleenstaande moeder - ziek en zonder werk.
Als jonge, alleenstaande moeder verloor ik door kanker mijn baan en kon nauwelijks de koelkast vullen.
Mijn leven en wereld stond op z’n kop.
Een
onzekere tijd brak aan. Om mijn tijd goed te besteden tussen de banen en sollicitaties door, maakte ik met kleding -
waar mijn dochter was uitgegroeid
- mijn eerste memorydeken. Als een unieke herinnering aan haar kindertijd.
'Het voelde beter dan de kleding zomaar weg doen, ik werd er blij en trots van en gaf positieve energie.'
Ik schreef er in 2013 een blog over. Al snel kreeg ik de vraag of ik ook een herinneringsdeken voor een ‘onbekende’ wilde maken.
In het begin vooral dekens van baby- en kinderkleding, later steeds meer van kleding van overleden dierbaren.
Wellicht mede omdat ik zo goed begrijp hoe het voelt als je er alleen voor komt te staan, de wereld op z'n kop staat en alles plotseling anders wordt.
Zo'n deken is toch wat anders dan maken voor je eigen kind. En geloof mij als ik zeg dat ik het spannend vond. Zeker toen ik hoorde dat het van kleding gemaakt moest worden van een overleden dierbare.
Ik had het niet eerder gezien en nog nooit van gehoord dat zoiets kon. De tassen met kleding werden gebracht en bleven weken staan op de plek waar ze waren achter gelaten.
Ik vond het zo, zo ontzettend spannend!
.
Stel nou dat ik de schaar er in zette en het zou helemaal mis gaan? Dan is alles weg wat zo dierbaar voor iemand anders is. Uiteindelijk heb ik alle moed bij elkaar geraapt en begon met knippen. En hoe meer ik knipte, hoe rustiger en zelfverzekerder ik werd. Stapje voor stapje werd het fijner om te maken. Met een resultaat waar zowel de achtergebleven familie als ik blij van werden.
'Ik had nooit kunnen bedenken dat ik vanuit 'overleven' al jaren kan doen wat ik het allerliefste doe'
Ik ben enorm dankbaar dat ik van mijn grootste passie mijn werk heb kunnen maken en klanten -
zoals jij
- help en blij kan maken met een persoonlijke deken door een lach, luisterend oor, positiviteit en kracht door te geven. En het verlies draaglijker te maken.
Inmiddels zijn mijn kinderen volwassen, ben ik gezond en gelukkig. Met mijn schoolvriendje van de basisschool woon en werk ik op de plek waar wij als kind samen speelden...
Aan de rand van de heide en het uitgestrekte bos van de prachtige Veluwe.
De rode draad in mijn leven - naast mijn gezin en handwerken - zijn een paar dingen:
• Ik hou van de natuur, het bos en beestjes in het wild spotten
• Ben dol op skiën, sneeuw en de bergen
• Ga graag in de wildernis op avontuur met onze camper
• Ben verzot op reizen, vooral naar Scandinavië (wat je ook terug
vind in
Scandinavisch haken)
'Ja, ik ben echt een 'buitenmeisje'
Als ik niet iets was gaan doen met handwerken, was ik misschien wel boswachter geworden :-)!
Ik heb de keuze gemaakt om alleen dat te doen waar ik blij van word... Iets te doen waar ik iemand anders weer een beetje blij mee kan maken.
Laat afstand geen belemmering voor
je zijn. Combineer je bezoek aan Ermelo en geniet met de 10 leukste bezoektips van een dagje Veluwe, met
een unieke bos- en natuurbeleving.
Deze memorydeken verscheen in het magazine HAPPINEZ. Wat ben ik daar trots op!
Met het naaipatroon van de HAPPINEZ memorydeken, leer je stap-voor-stap om zelf deze moderne en luxe quilt te maken en maak van je huis een bezield 'thuis'.
Geïnspireerd op het hoge Noorden heb ik als
'Handwerkjuffie' digitale haakpatronen ontworpen: Scandinavisch haken. Stijlvolle en tijdloze ontwerpen waarmee je je even in Scandinavië waant.